Suomenlahti

Tyhjänpyyntiä ja alamittoja


Rasvaeväleikattu alamitta

Kahden miehen voimin lähes täysi päivä merellä. Keli oli lauantaina alkutietojen mukaan täydellinen kalastussää; matalapainetta, sopivan kovaa lounaistuulta ja merivesi siedettävällä korkeudella. Tästä huolimatta koko aamupäivä oli silkkaa tyhjänpyyntiä ja kadoksissa olevien kalojen etsintää. Oikeastaan kaikkialta tuli yritettyä, mutta kontakteja ei vaan saatu. Näin jälkiviisaana voisi sanoa, että olisi pitänyt ehkä vielä enemmän hakea selvästi kovasti virtaavia paikkoja ja keskittää kalastusta niihin, sillä alkupäivän kalastus oli lähinnä tuttujen ottipaikkojen rekaamista vailla tuulen suunnan huomioimista. Toisaalta turha jossitella, koska niin paljon meritaimenenkalastuksessa on sattumalla merkitystä ja tapahtumat ovat yleensä harvassa sekä suuren työn takana. Mitään lopullisia totuuksia on siis turha päästellä suusta.

Iltapäivällä tuuli koveni ja vaihdoimme pelikenttää täysin, keskitimme kalastuksen paikkoihin, joihin tuuli pääsi paremmin puhaltamaan suoraan avomereltä. Tapahtumia alkoikin tulemaan siedettävään tahtiin ja tutuissa ottipaikoissa tuntui olevan kiitettävästi kaloja paikalla; neljän alamitan keskikoon ollessa kuitenkin Suomenlahdelle tyypillinen 40-45 cm. Kaikki kalat olivat totutusti rasvaeväleikattuja istukkaita. Alamitat tulivat oikeastaan ympäri saaristoa ja viimeiset kaksi kalaa tulivat aivan sisäsaaristosta.

Vähitellen rupeaa kyllä kismittämään näiden nappuloiden onkiminen ja mielessä on jo käynyt kalastuksen lopettelu tältä syksyltä. Yhtä mittakalatapahtumaa kohden saa onkia moninkertaisen määrän alamittaisia ja tilanne sen suhteen ei ole muuttunut oikeastaan vuosikausiin - ja se ei tule tätä menoa muuttumaankaan. 

Positiivista kuitenkin on, että viimeisen parin vuoden aikana tapahtumia on ollut entistä enemmän, joka kertoo varmasti paremmin onnistuneista istutuksista. Liiallisen pyyntipaineen takia kalat kuitenkin pyydetään heti kasvettuaan tapporajan ohi tai sitten nämä juuri 50 cm mitan ylittävät taimenet syönnöstävät jossain aivan muualla. Veikkaan ensimmäistä. Istutetut, rasvaeväleikatut kalat on tarkoitettu ongittavaksi ja sinänsä niiden pois pyytämisessä näin pienenä en näe väärää, kun se tapahtuu nykyisen kalastusasetuksen puitteissa. Alamitan nosto 60 cm tai jopa 65 cm kuitenkin nostaisi istutuksista saatavaa tuottoa pidemmällä aikavälillä, koska tietääkseni luontainen poistuminen tuossa 50-60 cm kasvupyrähdyksen aikana on melko olematonta.

Vain muutamilla pienillä lainsäädännöllisillä toimilla voisimme parantaa kalastomme laatua ja kalastuksen tasoa merkittävästi. Näitä toimia odotellessa keskittykäämme pääasiassa nappuloiden kiusaamiseen. Pitää toivoa, että odottaessa ei käy kuten tälle eräälle kanssakalastajallemme.


- Olli

Kommentit