ELY-keskus: Meritaimenen kalastusrajoituksia tiukennetaan Suomenlahdella

Meritaimenen kalastusta rajoitetaan Suomenlahdella ELY-keskuksen toimesta. Vuoden 2013 alusta alkaen kaikki rasvaevälliset taimenet ovat rauhoitettuja, sekä istutettujen, rasvaeväleikattujen taimenien alamitta nostetaan 65 senttimetriin. Päätös koskee ELY-keskuksen toimivallan alaisia vesialueita, eli käytännössä rajoitukset vaikuttavat lähinnä Suomen valtion yleisillä vesialueilla tapahtuvaan kalastukseen.


Meritaimenen väsytystä Ruotsin aluevesillä


Alla pääkohdat rajoituksista:

  • Saaliksi saadut rasvaevälliset taimenet on laskettava viipymättä takaisin veteen
  • Meritaimenen alamitta nostetaan 50 senttimetristä 65 senttimetriin
  • Meritaimenen pyyntiin tarkoitettujen pohjaverkkojen pienin sallittu solmuväli nostetaan 65 millimetristä 80 millimetriin
  • Alle 80 millimetrin solmuvälisten verkkojen langan on oltava yksikuituista tai yksilankaista ja langan suurin sallittu paksuus on 0,20 millimetriä. 

Rajoituksen sisällön ja perusteet voi lukea kokonaisuudessaan tästä linkistä. Rajoitukset koskevat siis pääosin vain yleisiä vesialueita, joten kovin suurta vaikutusta niillä ei suurimmalle osalle vapaa-ajankalastajista ole. Toivotaan kuitenkin, että mahdollisimman moni ottaisi edes tuon luonnonkalojen vapauttamisen omaksi henkilökohtaiseksi säännökseen myös yksityisillä vesialueilla kalastaessaan.

Yksityisten vesialueiden kalastusta ei voida rajoittaa kuin kalastusasetusta muuttamalla, joten tämän uuden kalastuskäytännön leviäminen myös muualle vaatisi vesialueiden omistajien omaa halua rajoittaa kalastusta. Päätös on kuitenkin ELY-keskuksen toimivallan puitteissa täysin oikea ja perusteltu. Täytyy toivoa, että samat rajoitukset otettaisiin käyttöön myös muissa ELY-keskuksissa, jotta koko rannikkomme kalastus saataisiin kestävämmälle pohjalle.

Yleisten vesialueiden rajat voi ennen kalaan lähtöä tarkastaa esimerkiksi Metsähallituksen Retkikartta.fi -karttapalvelusta. Vasemman laidan valikossa on Karttatasot, jota klikkaamalla saa esiin Metsästys ja kalastus -sarakkeen. Tämän avaamalla voi valita karttatasolle näkyviin yleiset vesialueet.


- Olli


Kommentit