Suomenlahti

Veneenlaskukeikka ja sattumasiikoja


Ei kahenkilon, mutta siika kuitenkin

Avovesikalastusta Suomenlahdella vaikeuttanut pitkään jatkunut talvi rupeaa vihdoin olemaan ohi ja kevään parhaat kalastussesongit alkavat olla käsillä. Saimme viikolla laskettua vihdoinkin veneen vesille, joten hyviä kalastuspäiviä on luvassa runsaasti lähitulevaisuudessa. Kaksi lyhyttä kalastusreissuakin on jo ehditty tekemään siian sekä meritaimenen perässä. Jostain syystä siian syönti oli molempina päivinä melko heikkoa, mutta toivottavasti lämpenevä vesi kiihdyttää kalojen ruokahaluja.

Vedet ovat olleet 4,0 asteesta 4,8 asteeseen riippuen mittauspaikasta. Matalassa sisäsaaristossa vedenlämmöt ovat kohonneet jo lähes asteen korkeammalle kuin välisaaristossa. Ensimmäisenä kalastuspäivänä taimenparvi löytyikin juuri sisäsaariston lämmenneestä lahdesta ja tänään veneeseen oli kuulemma nostettu jo mittakala ulompaa välisaariston kirkkaasta sekä kylmästä vedestä. Ilmeisesti kevään myöhäinen ajankohta rupeaa ajamaan kaloja jo ympäri saaristoa kylmästä vedestä huolimatta.


Eväleikattu

Loppuun vielä muistutus muuttuneista kalastussäännöistä Suomenlahdella:

ELY-keskus: Meritaimenen kalastusrajoituksia tiukennetaan Suomenlahdella.

Maa- ja metsätalousministeriö julkaisi huhtikuussa myös tiedotteen, jossa luvataan määrittää uhanalaisten kalalajien pyyntirajoitukset riittävälle tasolle. Nähtäväksi jää, toteutuuko lupaukset ja mitä todellisia kalakantojen elpymistä tukevia ratkaisuja, kalastajien keskuudessa jo kirosanan maineen saanut, maa- ja metsätalousministeriömme saa aikaan. Luontaisten meritaimenkantojen osalta rauhoittamispäätös olisi pitänyt tehdä jo vuosikymmeniä sitten. Sitä odotellessa kalastuksen voi vapaaehtoisesti keskittää yllä olevan kuvan kaltaisiin rasvaeväleikattuihin taimeniin.

Kommentit