Suomenlahti

Siian ruokavalio ja siian perhokalastus merellä


Siian ruokaa

Siian onginta merellä perustuu Suomessa lähinnä monisukasmadon parveiluun keväällä ja sen perässä matalille rannoille saalistamaan tulevien kalojen narraamiseen. Erään saaliiksi saadun siian vatsalaukusta kuitenkin löytyi vaihteeksi jotain hieman poikkeavampaa: pikkukaloja. Tämä herätti taas myös vanhan kysymyksen, joka on vaivannut mieltäni: onko siikoja mahdollista saada perholla mereltä? Kevään lisäksi hyvää aikaa voisi olla myös syksy, sillä hyvän kokoisia siikoja on näkynyt pintomassa aivan veneen vierellä, kuoriutuvien hyönteisten perässä.

Olen jo muutaman vuoden ajan harkinnut perehtyväni siian perhokalastukseen merelllä, mutta kovin vähän informaatiota tästä kyseisestä kalastusmuodosta löytyy. Nyt tarkoituksena olisi sitoa hieman pieniä pintaperhoja sekä pieniin koukkuihin tehtyjä monisukasmatojäljitelmiä ja uitella niitä keväisin ja syksyisin sopivan tilaisuuden tullen. Ainakin yllä olevassa kuvassa oleva siian ravintolähde kertoo, että kaloja voisi kiinnostaa myös liikkuva perho apaattisesti pohjalla lojuvan syöttimadon lisäksi.

Seuraava syksy tulee siis näyttämään, kuinka haastavaa tunnetusti erittäin ronkeleiden siikojen pintaperhokalastus merellä on.

- Olli


Kommentit

  1. Itse siikaa 16 vuotta merellä onkinut voin kertoa, että joka kevät siian vatsasta on pikkukaloja löytynyt. Varsinkin ennen monisukasmadon esiintymistä.

    VastaaPoista
  2. Terve Juha, kylläpä niitä pikkukaloja aina välillä tuntuu löytyvän. Tänä keväänä olen muutamia syönnöksiä tutkinut ja pääasiassa katkoja ja siiroja tuntuu mahasta löytyvän. Monisukasmatoja ei ole ainakaan vielä tullut vastaan.

    Siian merelliset perhokokeilut ovat toistaiseksi jääneet ja on ollut tyytyminen ongen virittelyyn. Ehkäpä joku kevätpäivä saataisiin sekin aikaiseksi...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti