Suomenlahti

Syksyistä saaristoa

MMM: Neljän lohikalan alamitat nousivat vuoden 2014 alussa


Meritaimenen alamitta muuttui 1.1.2014 ja se on nyt 60 senttimetriä (Suomenlahden yleisillä vesialueilla 65 cm). Toivoa sopii, että suurin osa kalastajista malttaa noudattaa uusia säädöksiä ja näemme keskikoon kasvua jo tänä syksynä. Tällä hetkellä kaikki nopean kasvun edellytykset kaloille löytyvät, kun silakkakannatkin ovat Itämerellä hyvässä kunnossa.

Ja itse asiaan.

Kevät kului aktiivisesti meritaimenjahdissa, mutta jostain syystä merten hopeaharkot olivat ainakin meitä kohtaan sangen yhteistyökyvyttömiä. Määrällisesti kaloja tuli lähes normaaliin tapaan, mutta "paremman kokoisia" osumia oli valitettavan harvassa. Kontaktit mörköihin jäivät yhden ulkoisesti flegmaattisen +4 kg kalan seurioon.

Tälle syksylle meripäiviä on kertynyt pari, ensimmäinen jo elokuun puolella. Muutaman tunnin päiväpiston saldona oli pari uuden alamitan rajamailla olevan taimenen seurioita. Kaikki tämä alhaisesta vedenkorkeudesta, itätuulesta ja korkeapaineesta huolimatta. Myöskään viime perjantain yhdistetyllä hauki- & meritaimenreissulla olosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset, mutta siitä huolimatta kontakteja kaloihin saatiin ja yksi vanhan mitan täyttävä käytettiin jopa mitattavana veneen laitojen paremmalla puolella. Tapahtumat ovat tulleet ympäri väli- ja ulkosaaristoa, joten tuloksekkaan kalastuksen takia pitkä ajaminen ulkokareille ei ole välttämätöntä. Veden lämpötila on vaihdellut 12,9–17 asteen välillä.

Syyskuu ja lämmin vesi tarjoavat mielestäni mahtavat puitteet meritaimenen kalastukseen. Kalat tankkaavat lämpimässä vedessä pikkukalaa aktiivisesti kalojen aineenvaihdunnan pysyessä nopeana, ja tämä tietää kireitä siimoja taimenenkalastajille. Usein alkusyksy on tarjonnut myös paremman keskikoon kaloille kuin monesti määrällisesti parempi kylmän veden loppukausi.




Kommentit