Suomenlahti


Alkusyksyn maisemia ulkomerelle

Perjantai-iltana ohjelmassa oli nopea veneenlaskukeikka sekä muutaman tunnin pikapisto lähiapajille. Ainoaksi tilastomerkinnäksi tällä kertaa jäi pullea Truttaan iskenyt ahven. Kävimme läpi sisä-/välisaariston ottipaikkoja, mutta kalat loistivat poissaolollaan. Monessa paikkaa vesi oli todella sameaa ja leväistä, joten kovin nautinnollista kalastus ei ollut. Veden lämmöt näyttivät olevan kauttaaltaan noin 16,5 astetta, joten silakan rantautumista ja parhaita ottihetkiä saanee vielä hetken odotella.

Alamittaisillekin alkaa kertymään lihaa luiden ympärille syksyllä

Lauantaina päätimme suunnata suosiolla ulko- ja välisaaristoon etsimään uusia ottipaikkoja. Ulkona olikin jo selkeästi kirkkaampaa ja puhtaampaa vettä sekä myös kaloja. Aamulla vesi oli korkealla sekä sää sopivan utuinen. Onnistuimmekin löytämään välisaariston luodolta taimenparven.

Keskipenkkiläisen ensimmäinen mittataimen oli jo erittäin lähellä, arviolta parikiloisen taimenen napattua keltaiseen kevennettyyn. Kala kuitenkin pääsi harmillisesti juuri ennen haavimista karkuun. Samassa paikassa näkyi myös arviolta neljäkiloisen taimenen hyppy sekä yhden pienemmän kalan loiskaus, eli vedenlämmöistä huolimatta taimenet ovat jo hyvinkin heittokalastajan ulottuvilla. Kalojen löytäminen tuntuu vain teettävän vielä paljon töitä.

Lounaan jälkeen siirryimme pykälän ulommaksi etsimään taimenia. Tulosta alkoi tulla jo ensimmäisellä heitolla ja Tiinan ensimmäinen taimen oli nopeasti haavissa. Pulskassa kunnossa oleva rasvaeväleikattu istukas päätyi kuvattavaksi ja sen jälkeen keräämään liikakiloja takaisin Itämereen. Ulkosaaristossa yksi alamittainen kävi vielä seuraamassa mestarin silakanväristä E.V. Truttaa, mutta matalapaineen siirtyminen korkeapaineeksi tuntui selvästi ajavan kaloja pois rannoilta tappaen syönnin koko loppupäiväksi. Tuuli oli koko päivän ehkä turhankin mieto ja kalat tuntuivat löytyvän paikoista, joissa vanha maininki pääsi vellomaan suoraan rantakallioille.

Syksyn kalastukset on nyt kuitenkin virallisesti aloitettu ja se lupailee erittäin hyvää - sopii vain toivoa että luvattu säiden viileneminen ei jäähdytä vesiä ja kangista kaloja liian nopeasti, jotta hyvää kalastusta jatkuisi pitkälle marraskuuhun.


Kommentit